A digitalizáció fontos kelléke egy vállalkozás fejlesztésének, ugyanakkor nem csak pozitív hozadékai vannak. Bizony kötelességekkel is jár, ha egy cég erre a területre lépve működik. Ezúttal nem is a szigorú EU-s adatvédelmi előírások betartására gondolok, amelyek plusz feladatokat róttak mindenkire.
Van egy úgynevezett sötét oldala is a digitális technológiának. Ez pedig nem más mint a kibertámadás. Hiszen egyre több hacker les a gyenge biztonsági rendszerrel bíró cégekre és megpróbálnak tőlük, valamint ügyfeleiktől fontos, személyes adatokat halászni, amelyekkel vissza is élnek. A nemzetközi kutatás szerint az esetek többségében ennek anyagi vonzata is van. Előfordulhat, hogy pénzt emelnek a számlákról, mert sikerül eljutniuk addig. Arról már nem is beszélve, hogy a feltört biztonsági rendszer helyreállítása is költséges.
A kutatás szerint a mikro-, kis- és középvállalkozások 79 százalékát érinti az adathalászat, és a megkérdezettek 77 százaléka szerint a támadások folyamatos fenyegetést jelentenek, és ugyanennyi az aránya azoknak a cégeknek is amelyek már találkoztak zsarolóvírusokkal. Tehát a veszély valós, amire igen is figyelni és tenni kell!
A szakértő szerint érdemes kattintás előtt megvizsgálni a linkeket, az e-maileknél ellenőrizni a feladó címét, illetve az átutalási kérelmeket telefonon is meg kell erősíteni. A zsarolóvírus ellen a szoftverek gyakori frissítésével lehet védekezni.
Ön találkozott már zsarolóvírussal, érte cégét hackertámadás? Mindent megtesz az adathalászat ellen?